Thema: de koe + sleep-in

De laatste twee weken van mei werkten we in onze klas rond het thema ‘de koe’. En dit naar aanleiding van ons bezoek aan een boerderij (met melkkoeien). Het verslag over het boerderijbezoek staat reeds op de blog (zie: vorig blogbericht).

In de klas stond in iedere hoek ‘de koe’ centraal. De winkelhoek werd omgetoverd tot een zuivelwinkeltje, de ontdektafel werd gevuld met zand, speelgoedkoeien, hekken, hooibalen, tractors, … In de knutselhoek konden de kleuters een koe knutselen van papier, maar eerst moesten ze hun blad voorzien van een achtergrond. In de fijne vingerhoek werd het bouwtalent van de kleuters aangesproken en moesten ze stallen bouwen voor de speelgoedkoetjes. En ook in de timmerhoek moest er iets gebouwd worden, namelijk: een kartonnen boerderij. Verder was er een aanbod rond wiskunde en letters. Wat betreft wiskunde, leerden de kleuters drie nieuwe begrippen aan de hand van een koeienspel: kleiner dan, groter dan en gelijk aan. Daarnaast was er een uitdagingsaanbod met eenvoudige + en – oefeningen (link ieder oormerk aan de juiste koe) en een spel waarbij de ruimtelijke oriëntatie centraal stond. In de letterhoek gingen de kleuters aan de slag met woorden binnen het thema (melkbussen, boer, kalf, koe, …). Tot slot konden de kleuters ook nog aan koeienyoga doen en heel wat spelletjes spelen op het grote scherm. Kortom, er viel heel wat te beleven in onze klas. Er werd tijdens dit thema erg rustig gespeeld en de sfeer zat goed. Altijd fijn, natuurlijk!

Onze godsdienstlessen gingen over het Hindoeïsme. We stonden even stil bij dit geloof en de kleuters ontdekten zo dat er verschillende godsdiensten bestaan. Ik koos voor het Hindoeïsme omdat ‘de koe’ voor deze gelovigen een heilig dier is. Op de computer konden de kleuters nadien ook zelf een heilig persoon, voorwerp, plaats of dier kiezen. We hingen deze aan onze godsdienstmuur. Het was erg interessant om te zien wie of wat de kleuters kozen: Venezuela (een heilige plaats), mama (een heilig persoon), een eenhoorn (een heilig dier), …

We eindigden dit thema met onze supermegacoolegeweldigzalige SLEEP-IN! Want na lang wachten was het dan ein-de-lijk zover: de overnachting op school. Sommige kleuters waren een beetje zenuwachtig en vonden het spannend. En stiekem vond ik dat zelf ook wel een beetje ;). Het was nog maar mijn tweede sleep-in en ik hoopte natuurlijk dat het, net zoals vorig jaar, een leuk en onvergetelijk gebeuren zou worden voor de kleuters. We begonnen met enkele filmpjes van Pieter Konijn en Mister Bean. Nadien gingen we naar de speelplaats waar we enkele spelletjes speelden (trefbal, tikkertje, een loopwedstrijd, een balspel, kringspelletjes, …). Na het spelen was het tijd om de slaapplekjes te gaan bekijken. Wat een gezellige boel! Er was wel niet zoveel tijd om rustig rond te kijken want we roken de frietjes al. Hmm… het eten was bijna klaar! Tijd om de tafel te dekken. Een heerlijk bord (of twee, of drie…) met frietjes en balletjes in tomatensaus. En als dessert: vanillepudding met chocoladesaus. Jummie! Nadat de maagjes gevuld waren konden we ons wassen en onze tanden poetsen. Natuurlijk deden we ook onze pyjama’s aan. We eindigden de avond met een verhaal over een zebra. En na een nachtzoen (of high-five) van de juffen, gingen de lichten uit en was het tijd om te slapen. De kleuters hebben niet veel meer gepraat en na een uurtje lag iedereen al zalig te slapen. Wat een geweldige Koekiemonstervriendjes zijn het toch, hé?! Het was een geweldige sleep-in!

Vanaf volgende week starten we met het thema ‘letters’ (en knutselen we ons cadeau voor Vaderdag!). Ik heb er zin in! Tot dan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: