Bezoek aan een (melk)boerderij in Brussegem

We begonnen onze week met een bezoek aan een (melk)boerderij in Brussegem. Wat was het een leerrijk bezoek! De mama van Paulien verwelkomde ons en stelde ons meteen voor aan enkele superschattige kalfjes. Ze vertelde dat ieder kalfje een oormerk krijgt bij de geboorte én een naam. Ieder kalfje zit ook in een ‘hokje’ met een cijfertje op. Aan de hand hiervan kan de boer weten wie welk kalfje is. De kalfjes waren helemaal niet zo bang en ze vonden het fijn om aandacht te krijgen van de kleuters. Nadien gingen we naar de stallen met de iets grotere kalfjes én met een mega reuze stier. Wat was dat even schrikken voor de kleuters (en voor de juf ook, haha!). Wat een heus beest! In deze stallen mochten de kleuters ook op de hooibalen kruipen.

Na het bezoek aan de kalfjes gingen we naar de stal van de melkkoeien. En wat een fijne verrassing: er was een koe die ging kalven. De kleuters moesten muisstil zijn… spannend, zeg! In deze stal zagen de kleuters ook hoe koeien worden gemolken. Heel wat buisjes, slangetjes en machines. Heel ingewikkeld allemaal, maar de mama van Paulien heeft dit super goed uitgelegd. De kleuters kennen nu het hele proces van melk. Joepie!

Na het leerrijke gedeelte, gingen we naar een andere stal waar een heus parcours was opgesteld. Hier mochten de kleuters zich naar hartenlust uitleven. Klimmen en klauteren, dat doen ze natuurlijk erg graag. 🙂

De kleuters bleven zich toch ook nog steeds afvragen of mama koe al een kalfje had gekregen. En af en toe gingen we dan ook nog eens piepen. Maar neen… mama koe had nog steeds het kalfje in haar buik. Wat jammer… we hadden het kalfje graag ter wereld zien komen. Na een tweetal uur zat het boerderijbezoek er weer op :(. We waren graag nog wat langer gebleven. Dus net voor de bus kwam zijn we nog even naar de pony’s gaan kijken. En ook dat vonden de kleuters helemaal top!

S’ middags is het kalfje geboren en weet je welke naam het kalfje kreeg? JUF EVA! Hoe geweldig is dat?! Ik, de mega koeienfan, heb een koe met mijn naam op deze wereldbol rondlopen. Stiekem ben ik toch wel erg trots, hoor. Goed gedaan, mama koe! En hopelijk tot snel.

De komende week gaan we aan de slag met alles wat we geleerd hebben tijdens ons bezoek aan de boerderij.

Tot een volgend verslag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: