Thema: geboorte/de baby

Gisteren hebben we na twee weken het thema ‘geboorte/de baby’ afgesloten. En dit met heerlijke, zelfgemaakte wortelpuree. Hieronder vind je een kort verslag over deze twee fijne weken.

Ik vind dat je in een 3de kleuterklas een thema al eens wat diepgaander kunt uitwerken. En daarom koos ik er dit jaar voor om niet rond Moederdag zelf aan de slag te gaan, maar mij te gaan focussen op het aspect rond ‘geboorte’. Tijdens de eerste week lag de focus voornamelijk op de baby/peuterjaren van de kleuters zelf en ook het geboortekaartje stond centraal. Tijdens de tweede week hebben we ons gericht op baby’s in het algemeen (wat eten ze, hoe verzorg je een baby, hoe groot zijn baby’s bij de geboorte, …). Er kwamen heel wat activiteiten aan bod. Deze waren voornamelijk gericht op de denkontwikkeling en de fijne motoriek. En dit omdat ik nog enkele belangrijke dingen wou observeren bij de kleuters (fijne motoriek, zelfstandigheid en cijferkennis). Zo konden de kleuters o.a. : poppen meten en dit noteren, geboortekaartjes maken, een telspel spelen met de begrippen kleiner dan, groter dan en gelijk aan, met strijkparels aan de slag gaan, een poppenwagen knutselen van papier, poppenbedjes bouwen, … Ook waren er enkele ‘niet thema-gerelateerde activiteiten’. Zo gingen we aan de slag met mandala’s (schrijfdans) en met schrijfpatronen (in de timmerhoek en de knutselhoek).

We hebben natuurlijk ook gewerkt aan ons Moederdagcadeau. Zeep raspen, water en olie toevoegen, opwarmen, goed roeren en een nachtje laten rusten. En dan krijg je heerlijk ruikende zeep. Hopelijk zijn alle mama’s blij met hun cadeau. 🙂

Tijdens de kringmomenten waren er kringgesprekken, activiteiten en filmpjes rond ‘mama zijn’, ‘hoe groeit een baby in de buik’, ‘babynamen’ en ‘het doopsel’. Zo konden we bv. beelden bekijken van Kobe toen hij in de buik van zijn mama zat. Wat vonden de kleuters het grappig en leuk om Kobe te zien bewegen toen hij nog niet eens geboren was. En benieuwd naar de vele namen die de kleuters mooi vinden? Kijk dan zeker naar de foto’s!

Tijdens dit thema stond ik opnieuw versteld van hoeveel jullie kapoenen al weten. Ze konden heel wat vertellen over dit thema en brachten ook weer veel materiaal mee naar de klas. Het waren weer twee fantastische weken in de Koekiemonsterklas! En natuurlijk mag ik ook het zwemmen niet vergeten te vermelden in dit verslag. Want we zijn voor het eerst dit schooljaar met z’n allen naar het zwembad gegaan. En de kleuters hebben dit schitterend gedaan! Zowel het omkleden (wat doen ze dit al goed én zelf) als de activiteiten in het water. Proficiat aan alle Koekiemonstervrienden!

Volgende week werken we tot aan het Hemelvaartweekend rond het thema ‘de koe’. Tot een volgend verslag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: