Thema: bloemen

Na de vakantie zijn we in onze klas van start gegaan met het thema ‘bloemen’. Uiteindelijk hebben we geen één, maar twee weken rond dit thema gewerkt. De interesse bleef na de eerste week hoog en daarom zijn we nog wat verder gegaan met dit thema. Het waren twee leerrijke weken en ik was blij om weer volop in actie te schieten met mijn Koekiemonsterhelden.

In de klas leerden de kleuters over het groeien van een bloem en een plant (hoe verloopt dit, welke stadia worden doorlopen), de benaming van de verschillende onderdelen van een bloem/plant, hoe we een bloem moeten verzorgen en we leerden de naam van enkele bloemen (o.a. blauw druifje, paardenbloem, hyacint). We brachten ook een bezoek aan de Plantentuin van Meise. Op die manier kwamen ze ook écht in contact met allerlei soorten bloemen, planten en bomen.

In de hoeken ben ik gestart met iets nieuws. Vanaf nu kunnen de kleuters in de fijne vingerhoek telkens kiezen voor enkele fijn motorische activiteiten. Ze nemen een bakje van de kast en bekijken de foto, de prent of het stappenplan. Op basis daarvan proberen ze de activiteit tot een goed einde te brengen. Ik pas deze activiteiten telkens aan aan het thema, de noden en/of de interesses van de kleuters. De bedoeling is dat ze zelfstandig aan de slag gaan en dus zelf op zoek gaan naar oplossingen wanneer ze bv. op een probleem stuiten. Tijdens dit thema konden de kleuters op verschillende manieren bloemen knutselen (met chenille draad, met vouwblaadjes, met verf en oorstokjes, …).

Natuurlijk werden ook de andere hoeken binnen het thema verrijkt. De kleuters konden o.a. met Lego en Clicks bloemen construeren, een telspel spelen met bloemenpuzzels, boeketten maken in de winkelhoek, zo nauwkeurig mogelijk een bloem schilderen, … Ook was er een spel met de nieuwe letters van de week. Ja, je leest het goed: letterS. Want er kwamen twee nieuwe weekletters aan bod: de b en de p. Twee moeilijk van elkaar te onderscheiden letters (voor de kleuters). Maar ze doen dit al erg goed!

Op vrijdag hebben we samen met het eerste leerjaar een letterzoektocht gehouden. Samen met de klas van juf Jana zijn we naar de speeltuin getrokken. Daar moesten de kinderen eerst groepjes maken op basis van de letter die ze kregen. Nadien moesten ze hun letter gaan verstoppen en vervolgens in groepjes op zoek naar de letters om er ten slotte woorden mee te maken. De leerlingen uit het eerste leerjaar moesten de kleuters goed helpen en dat hebben ze dan ook fantastisch gedaan! En de Koekiemonsterhelden hebben bewezen dat ze bijna klaar zijn voor de grote stap naar het eerste ;).

Ten slotte zijn we ook gestart met ons cadeau voor Moederdag. Ik verklap nog niet wat we gaan maken, maar ik zal wel een tip geven: wit. We zijn al gestart omdat we anders niet tijdig klaar kunnen zijn. Het vergt wat tijd om alles in elkaar te steken. Maar geen zorgen, iedere kleuter zal op vrijdag zijn cadeau voor mama kunnen meenemen naar huis! 😉

Volgende week werken we rond het thema ‘geboorte/de baby’. Tot dan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: