Wij gingen zonder thema aan de slag!

Een drietal weken geleden besloot ik om twee themaloze weken in te lassen. Het leek mij het ideale moment omdat er net heel wat drukke thema’s achter elkaar aan bod waren gekomen. En omdat ik weet dat het semester dat volgt ook nog enkele drukke periodes kent, leek me dit een goede beslissing :).

Zo begonnen we op maandag dus met een redelijk “lege” klas. Ik had twee hoeken verrijkt op basis van enkele doelen waarrond ik met de kleuters wou werken. Maar verder hadden ze dus alle vrijheid. Ik had gevraagd om zelf materiaal mee te brengen om de hoeken mee te verrijken. De kleuters brachten gezelschapsspelletjes, poppen, barbiepoppen, verkleedkledij, lego, dino’s, … mee naar de klas. De eerste twee -drie dagen liet ik hen vrij spelen met dit materiaal en heb ik vooral geobserveerd en meegespeeld. Nadien zorgde ik voor extra verrijkingen bij hun meegebracht materiaal. Zo had ik geobserveerd dat ze hokken aan het bouwen waren voor de dinosaurussen. Ik heb nadien bouwkaarten aangebracht waardoor ze bewuster hokken moesten bouwen. Het materiaal en de grootte werden nu ook belangrijk. Verder zorgde ik bv. voor een watertafel met zeep, washandjes en handdoeken, waar ze poppen konden wassen (na het observeren van dit spel in de poppenhoek). Het was dus telkens door de observaties, dat ik de hoeken verder kon uitwerken. Het was geweldig om ook eens op deze manier aan de slag te gaan in onze klas. De kleuters waren betrokken en de sfeer was zeer gemoedelijk.

Het leek mij ook de uitgelezen kans om het betaalsysteem in onze winkelhoek aan te pakken. Ik merk al een tijdje dat de kleuters vaak ruziemaken omdat er sommige kindjes  “stelen” in de winkelhoek. Ze maken dan ruzie omdat er zomaar iemand aan banaan meeneemt naar de poppenhoek of een ander etenswaar, zonder te betalen. Dus hebben we samen een prijslijst en geld gemaakt voor de winkelhoek. Eerst moesten de kleuters al de etenswaren sorteren en nadien op een groot blad tekenen. Vervolgens konden ze op de computer bijhorende prentjes zoeken en deze naast hun zelfgemaakte tekening plakken. Ten slotte kozen we voor elk stuk eten een gepaste prijs en leerden we aan de hand van enkele kringspelletjes hoe we op een correcte manier moeten betalen. Hun zelfgemaakte prijslijst hangt nu te schitteren aan de muur :). Trotse juf, hierzo!

Tijdens onze themaloze dagen, vierden we ook de verjaardag van Robbe. Weer een zesjarige erbij in onze klas: HIEPER DE PIEPER DE PIEP… HOERAAAAA! Robbe bracht cupcakes mee en allerlei lekkers om deze zelf mee te versieren. Ook de juf mocht haar eigen cupcake versieren. Joepiedepoepie, zeg! 😀

Benieuwd naar hoe onze themaloze dagen eruit zagen? Kijk dan maar snel naar de foto’s  ;).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: