Thema: ziek zijn/ziekenhuis/mijn lichaam

Dag lieve allemaal!

De afgelopen twee weken hebben we in onze klas alles geleerd over ziek zijn, het ziekenhuis en ons lichaam. Aan de hand van allerlei activiteiten werden de kleuters ondergedompeld in dit thema. Het waren twee zeer fijne weken! En het vallen van de sneeuw tijdens de tweede week, heeft het allemaal alleen nog maar leuker gemaakt! Wat waren de kleuters enthousiast bij het zien van de sneeuw. We zijn dan ook onmiddellijk met z’n allen naar de speelplaats getrokken en hebben in de de sneeuw gespeeld én met een penseel in de sneeuw geschreven en getekend. Wat een bijzondere ervaring!

Maar wat hebben die gekkerds van de Koekiemonsterklas in de klas allemaal uitgespookt? Even een kort overzicht:

  • De poppenhoek werd een dokterspraktijk en de winkelhoek een apotheek. De kleuters konden elkaar verzorgen, doktersbriefjes schrijven, medicatie kopen, elkaar onderzoeken (meten, wegen, oog -en ooronderzoek), …
  • De kleuters konden skeletten tekenen met krijt en construeren met oorstokjes (in de knutselhoek) en met blokjes en wc-rollen (in de bouwhoek).
  • In de fijne vingerhoek moesten de kleuters a.d.h.v. een stappenplan zelfstandig een X-Ray maken met hun hand en witte verf en ook konden ze met plasticine zelf pilletjes rollen en dit noteren op een blad (grootte, aantal en kleur).
  • De kleuters leerden doktersbriefjes typen op de computer (toetsenbord leren hanteren) en op de iPad konden ze woorden stempelen.
  • De kleuters maakten volop medicijntjes met gekleurd water (aan de hand van opdrachtkaarten).
  • Naar aanleiding van ons godsdiensthema ‘ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet’, konden de kleuters in de knutselhoek ‘blind’ tekenen. Wat hadden ze plezier! Nadien deden we dit ook in groepjes en hielden we een wedstrijd (welk groepje werkt het best samen en kunnen ze elkaar goed helpen bij het ‘blind’ tekenen?).
  • We leerden over de binnenkant van ons lichaam (het hart, de nieren, de longen, …) en ontdekten hoe dit er allemaal uitziet.
  • We zongen een liedje over ziek zijn en dansten op het liedje ‘baby shark’. 😀

Ook gingen we nog eens op bezoek in het 1ste leerjaar (en kwamen zij bij ons op bezoek). We maakten samen brieven en tekeningen voor de leerlingen uit het 5de leerjaar. Zij waren op sportklassen en ontvingen post van iedere klas. 🙂

Ten slotte maakten de kleuters kennis met een nieuwtje in onze klas: de lawaaimeter. Deze meter geeft aan hoeveel ‘lawaai’ de kleuters mogen maken. Als de wasspeld bijvoorbeeld op spionnen-stem staat, moeten de kleuters fluisteren. Staat de wasspeld op groepjes-stem, dan mogen enkel de kindjes in hetzelfde hoekje elkaar horen, … Op deze manier wordt het voor de kleuters visueel duidelijk gemaakt wat ik van hen verwacht. Momenteel werkt het al goed! Toppertjes!

Benieuwd naar hoe deze twee weken eruitzagen? En hoe het eraan toeging? Bekijk dan zeker de foto’s! 🙂

Tot volgende week!

P.S. : De komende twee weken werken we rond ridders en prinsessen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: